Българската асоциация на заведенията изразява своята загриженост, че вече месец от началото на кризата с COVID-19 липсват адекватни мерки за подпомагане на малкия и среден бизнес в бранша.

В тази връзка те имат готовност да предложат пакет от работещи механизми за подпомагане на сектора и като първа стъпка предлагат спешна среща с вицепремиера Томислав Дончев, министъра на финансите Владислав Горанов и министъра на икономиката Емил Караниколов, на която да се обсъдят приемливи и възможни за реализиране мерки.

Наясно сме, че от първостепенно значение е излизането на страната ни от здравната криза, за което се взимат адекватни мерки и ние изцяло ги подкрепяме. На карта обаче е поставено не само здравето на нацията, но и оцеляването на цели сектори от българската икономика, пишат от Асоциацията.

Ресторантьори се боят от масови фалити заради мерките срещу коронавируса

Ресторантьори се боят от масови фалити заради мерките срещу коронавируса

Оплакват се от спад на посещенията и отмяна на резервациите

Те подчертават, че са очаквали да се предложат решения за справяне с последиците от кризата, както бързо се действа по отношение на овладяване на заразата. Към момента обаче не виждали реални постъпки в тази посока.

По думите им дори вече е имало случаи на фирми, които са дадени на публичен съдебен изпълнител за данъчни задължения, декларирани на 16 март.

От Българската асоциация на заведенията са категорични, че това води до блокиране на сметки и допълнително засилване на кризата, което те определят като геноцид над малкия и среден бизнес.

Затова екип от техни икономически експерти са разработили свой пакет от предложения, които искат да представят на правителството за справяне със систуацията.

Двайсетина ресторантьори на протест под прозорците на властта

Двайсетина ресторантьори на протест под прозорците на властта

Те са съкратени или пуснати в неплатен отпуск

В туристическия, ресторантьорския и всички съпътстващи ги браншове са заети около 480 000 души, като прогнозите сочат фалит на около 50% от фирмите, ангажирани в тях. Дори след края на извънредното положение, тези които оцелеят, ще могат да работят с половината си капацитет, което за голяма част от тях означава на загуба, защото последствията от кризата за нашия сектор ще бъдат овладени най-рано след година, изтъкват още от Асоциацията.

Те настояват за адекватна грижа от страна на правителството.

От БАЗ посочват, че мярката 60/40 не работи за ресторантьорския и туристическия браншове докато са в извънрено положение и обектите им са затворени.

Те подчертват още, че мярката съдържа условие, което е неизпълнимо за почти всички, които правят малък и среден бизнес у нас, а именно - да нямат никакви задължения към бюджета. По думите им това силно ограничавало ползването й.

В тази връзка от Асоциацията настояват мярката 60/40 да бъде въведена за първите три месеца, след като отворят заведенията и хотелите, когато работата ще е със значително намален капацитет. Само тогава мярката можела да бъде реална помощ за бизнеса на заведенията.

От БАЗ отбелязват, че все още не са ясни и правилата, по които ще може да се кандидатства за кредити по програмата на Българската банка за развитие. До момента не били изяснени дори условията, при които ще се отсрочват кредити на физически и юридически лица и такива продължават да се дължат.

Затова от Българската асоциация на заведенията призовават за бързи и адекватни мерки, които да помогнат не само за оцеляването на бранша, но и на българската икономика като цяло.