Срокът на концесията на Летище София ще бъде удължен до 31 януари. Това обяви на извънреден брифинг министърът на транспорта Ивайло Московски в отговор на изказвания на депутатите от БСП лява България Жельо Бойчев и Георги Свиленски.

Ивайло Московски заяви, че има законов аргумент за удължаване на срока на процедурата и след консултации и с премиера Бойко Борисов е взето решение служебният кабинет да прецени дали да прекрати процедурата по концесия или да я остави.

БСП иска да се прекрати концесията на летище София

БСП иска да се прекрати концесията на летище София

Възразяват и срещу даването на аеропорта на турска фирма

Припомняме, че БСП настоява да спре процедурата за отдаване на концесия на летище София. Социалистите смятат, че не може правителство в оставка и впоследствие служебен кабинет да сключва сделка за период от 30 години.

Освен това от БСП възразяват и срещу даването на аеропорта на турска фирма. Определят това като пробив в националната сигурност.

Според финансовия министър в оставка Владислав Горанов концесията е по-добрият вариант за управление на аеропорта.

За Горанов концесията е по-добрият начин за управление на летище София

За Горанов концесията е по-добрият начин за управление на летище София

Нов инвеститор ще подобри услугата

Московски изтъкна, че концесията на летище София никога не е била самоцел на правителството. Тя винаги е била обвързана с възможност да бъдат стабилизирани БДЖ, които са заварени с натрупани 860 млн.лв. задължения. В момента задълженията са малко под 500 млн. лв., подчерта Ивайло Московски.

Тези хора забравиха, че летищата Варна и Бургас те са ги дали на концесия, а изведнъж концесията на летище София е пробив към националната сигурност, коментира още Московски. Той допълни, че двете летища в морските ни градове също са с национално значение.