Млекопреработващите предприятия могат да подават заявка дали ще произвеждат млечни или имитиращи продукти до днес, съобщава БНР.

Това е изискване в Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти, която влиза в сила от следващата година.

В регистъра на предприятията ще бъде обозначено дали това млекопреработвателно предприятие произвежда към момента млечен или имитиращ продукт. За всяка промяна в преминаването от млечни или имитиращи продукти, един ден предварително производителите ще трябва да уведомят съответната областна дирекция по безопасност на храните. Тази информация ще бъде в достъп на нашите потребители", каза д-р Татяна Николова oт Агенцията по безопасност на храните.

Според авторите на наредбата, тя е основно в интерес на потребителите. Продукт, който съдържа растителни мазнини или протеини от немлечен произход, ще се нарича имитиращ, а не млечен продукт.

"В етикета на продукта се изписва неговият състав. Това наименование не може да бъде "млечен продукт" или никаква реклама, която може да подведе, че този продукт е млечен. А вносните млечни продукти се контролират в търговската мрежа, като преводът на тези наименования на продуктите трябва да бъде съобразен с изискванията на наредбата", добави тя.