Производителите на плодове и зеленчуци от Южна България организират мирен протест в Любимец, информира БНР.

Те настояват правителството да спре вноса на селскостопанска продукция, произвеждана от Турция и Македония.

В писмо до премиера Бойко Борисов фермерите твърдят, че съществува контрабанден внос на плодове и зеленчуци, който подбива цените на родното производство.

Министър Мирослав Найденов посочи, че ще се търсят мерки за подобряване на механизма за реално фактуриране на вносните плодове и зеленчуци, защото е нереално в страната да влизат дини по две стотинки за килограм.

Според него това са опити за измама на държавата. "Ще наложим драконов контрол по границите и вече целият ресурс на фитосанитарния контрол е изпратен по границата", заяви Найденов. Контролът ще е и по отношение на качеството.

Припомняме, през последната седмица около 300 производители на тютюн проведоха протестен поход от Хаджидимово към ГКПП „Илинден". Според протестиращи те вече веднъж са били излъгани, че парите ще бъдат по сметките им през март.

В момента те декларират, че не желаят да бъдат лъгани повече с разни отлагания като първо или второ четене на актуализацията на бюджета, а искат конкретна дата.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че тютюнопроизводителите заслужават да не им бъдат гласувани тези 116 млн. лева. По думите му държавата подарява тези средства.

Вчера бе съобщено, че производителите на тютюн ще получат дължимите пари най-рано средата на юли.