Земеделски производители от Пазарджишко протестираха днес срещу въведените в средата на миналата година еднодневни трудови договори. Договорите се сключват с наетите сезонни работници. Изискването е регламентирано в чл. 114 А от Кодекса на труда

Според земеделците тези договори не са ефективни и представляват единствено допълнителна бюрократична тежест за стопаните.

Инициативен комитет на земеделците е провел разговори с представители на социалното и земеделското министерство, но от недоволството им няма резултат. Земеделците се подготвят да изпратят и подписка с над 500 включили се в Народното събрание, Министерски съвет и двете министерства.

Земеделците от Пазарджишко настояват чл.114А от Кодекса на труда да бъде отменен и да се изработи друг работещ механизъм за отчитане на полагания труд от селскостопански работници при дребни земеделски производители. Те предлагат отчитането да става чрез количеството обработваеми декари.

Земеделците искат и отпадането на винетките за тракторите.

Също така производителите искат да се въведат минимални средни нормативи за работа при определените култури, а компетентните институции да определят лесно изпълними, разбираеми правила за наемане на сезонни работници, без излишна бюрокрация.

Протестиращите поставиха 14-дневен срок за отговор на тези искания от страна на ведомствата. В противен случай пазарджишките земеделци и техни колеги от района на Пловдив ще излязат на протест в края на февруари и ще блокират автомагистрала "Тракия".