Да се отменят еднодневните трудови договори, които стопаните трябва да сключват със сезонните работници. Това искат земеделски производители от община Пазарджик, съобщава БТА.

Стоян Кузев, кмет на с. Юнаците, разясни от името на производителите, че еднодневните трудови договори само затрудняват с бюрокрация производителите. Самите документи често не могат да бъдат оформени, тъй като много от наемните за по ден работници нямат лични карти или други документи.

Друг аргумент срещу еднодневните трудови договори е, че много често самите работници не остават цял работен ден при един стопанин, а често за един ден работят при двама работодатели. Което пък от своя страна означава, че те се сдобиват с по два договора за един и същи ден.

Припомняме, еднодневните трудови договори в селското стопанство е практика, която бе въведена от средата на лятото тази година. Това е и едно от нещата, с които министър Ивайло Калфин отчита дейността на ръководеното от него министерство.

От своя страна земеделските стопани от Пазарджишко предлагат вместо еднодневни трудови договори да бъде въведена такса от 5 лв. на деклариран декар от всеки производител. Това, по думите на Стоян Кузев, ще доведе до по-високи приходи за държавата и по-нисък процент на недекларираните обработваеми площи.

Производителите са подготвили декларация и организират подписка в Пазарджишко и Пловдивско, която ще бъде изпратена до Народното събрание, министър-председателя Бойко Борисов и министрите Десислава Танева и Ивайло Калфин.