Работещите в земеделския и преработвателния сектор да могат да работят при "специфичен режим на карантина". За това настояват 30 браншови организации, съобщава БНР.

Искането им е на заетите в селското стопанство и хранителната индустрия да бъде даден статут на критични, каквито са медици, полицаи, пожарникари и транспортни работници.

Те предлагат под "специфичен режим на карантина" да се разбира разрешаването на карантинираните работещи да могат при стриктно определен от работодателя маршрут и при организиран служебен транспорт да стигат до работното място и да спазват правилата за лична дезинфекция и хигиена, след което да бъдат връщани на посочения от тях адрес.

Задължават магазините да зареждат само български продукти?

Задължават магазините да зареждат само български продукти?

Танева призовава за национално отговорно мислене

"При действащите задължения за карантина от 14 дни на всяко контактно лице със заразен с коронавирус съвсем скоро ще сме в капан, в който само заради един човек работници от двете или трите смени да се наложи да бъдат поставени под карантина, а фермите, цеховете и оранжериите да бъдат принудени да преустановят работа", предупреждават браншовите организации.

Те подчертават, че спирането на дейността им ще бъдат пагубно не само за отделното стопанство, но и би създало и редица екологични и санитарно-хигиенни проблеми.

От бранша посочват, че замяната на персонала с хора от други сектори или безработни не е удачна мярка заради необходимостта от обучение и специфични умения.

Нека не позволяваме борбата с COVID-19 да се превърне в игра на глада, призовават от бранша.

Огнян Златев, член на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция обясни, че в момента се внасят зеленчуци на значително занижени цени - основно от Турция, Гърция и Македония, които подбиват пазара на българската продукция.

По негови думи проблемът идва заради т.нар. "зелени коридори", през които вносната продукция влиза свободно, докато в момента няма български износ.По тази причина от бранша ще настояват за определяне на минимални цени на вноса на зеленчуци.

Земеделци не могат да продадат продукцията си заради коронавируса

Земеделци не могат да продадат продукцията си заради коронавируса

Те са принудени да намалят цените заради спад в търговията