За кампанията за директни плащания на земеделските производители през 2010 г. е предвиден пакет от средства на стойност близо 1 млрд. лв.

Това съобщи изпълнителният директор на ДФ „Земеделие" Калина Илиева на пресконференция след подписването на Меморандум за осигуряване на кредитиране на земеделските производители с представителите на 20 търговски банки в България.

До края на седмицата Меморандумът ще бъде подписан и от още две банки, чиито представители не успяха да присъстват на днешното събитие. Това са Корпоративна банка и Първа инвестиционна банка.

657 милиона лева от средствата, предвидени за тазгодишната кампания са осигурени от ЕС, а близо 300 милиона лева са от националния бюджет, уточни Илиева, цитирана от БиТиВи.

Субсидията на декар по Кампания 2010 г. ще е в размер на около 28 лева, от които 18 лева на декар е европейското плащане, а 10 лева на декар е националното доплащане.

Срокът за изплащане на средствата е 1 декември 2010 г.- 30 юни 2011 г.

След парафирането на днешния Меморандум до 2 седмици, чрез областните си дирекции ДФ „Земеделие", ще започне да издава на земеделските производители съответните удостоверения на база заявените от тях декари за подпомагане на площ по Кампания 2010 г.

С тези удостоверения земеделските производители, които са кандидатствали за субсидии на площ, ще могат да кандидатстват за отпускане на кредити от банките.

Земеделският производител може да поиска издаване на удостоверение, което да послужи пред съответната банка, след като е подал необходимите документи за кандидатстване по схемите и мерките на Общата селскостопанска политика на ЕС.