Президентът на Европейската централна банка Жан Клод Трише заяви, че няма очаквания за ново силно покачване на инфлацията в еврозоната.

На тържествата за отбелязване на годишнината на Българската централна банка, в реч в УНСС Трише заяви, че би било непростимо, ако политиците разрешат навлизането в нова криза само след няколко години, пише Money.bg.

 

Той заяви, че нестандартните мерки, като изкупуването на държавни и корпоративни облигации и рекордно ниските лихвени проценти са "инструменти, съчетани със смели действия, предприети от правителствата в еврозоната през последните месеци, които са изиграли важна роля за предотвратяване на колапса на финансовата система и за засилване на доверието в нея."

Според него "дългосрочни инфлационни очаквания в еврозоната, независимо дали са базирани на проучвания или извлечени от финансовите показатели, са били и продължават да бъдат твърдо закотвени на нива, в съответствие с дефиницията на ЕЦБ за ценовата стабилност.

Трише смята, че пониженията на лихвените нива от последните месеци са напълно в съответствие със стратегията на банката.

Той заяви, че "високите рискове за ценовата стабилност наистина са намалели значително" през предходните месеци, "което се дължи на рязкото понижаване на цените на петрола и другите суровини и силното забавяне на икономическата активност."

"Инфлационни очаквания са изключително устойчиви на внезапни възходящи краткосрочни промени в цените, а ние имаме гарантирано, намаляваща инфлация", каза той.

Трише заяви, че задължение на ЕЦБ и на политиците "е да се засили значително устойчивостта на глобалната финансова система и стабилността на глобалната икономика."

Той заяви, че "ние все още сме в една много трудна и много непредсказуема среда. Ето защо трябва постоянно да бъдем нащрек и няма място за самодоволство".

Президентът на ЕЦБ отправи две основни послания в тази насока. Що се отнася до пряката държавна подкрепа за финансовия сектор, днес приоритет е "бързината на изпълнение".

"Решения, които вече са били взети трябва да бъдат приложени бързо. Това е вярно, по-специално, за рекапитализацията, тъй като в момента само около 55% на средствата, заделени за нея са били използвани в еврозоната," каза Трише.

"По отношение на глобалните регулации, според мен е абсолютна необходимост да се засили макроикономическата политика на систематично наблюдение на важните страни и икономики," каза Трише.

След изказването му единната валута задълбочи спада си до 1.02%, поевтинявайки до 1.3968 долара, под натиска на засилените опасения за икономическото възстановяване и европейската финансова система, свързани с казаното от Трише за "бързината на изпълнение" на рекапитализацията на банките в еврозоната и с това, че трябва да останем "нащрек".