През тази година животновъдството ще бъде приоритет за Държавен фонд "Земеделие". Това заяви днес във Варна заместник-изпълнителният директор на фонда Ализан Яхова, цитирана от Дарик радио.

Яхова присъства на семинар, посветен на европейските оперативни програми. Организатор на обучението е областната организация на ДПС в морския град.

Държавното подпомагане на производителите по трите инвестиционни програми за животновъдство, растиеневъдство и селскостопанска техника ще продължи, обясни Яхова. За целта от бюджета са осигурени 100 милиона лева. Реалната дейност по тази линия ще стартира другата седмица.

По думите на Яхова целевите субсидии приоритетно ще бъдат насочени към производството на качествено мляко и изхранването на животните и птиците от националния генофонд. Възможно е да бъде открита и линия за подпомагане на месодайното производство.

Продължаваме да работим и по програма САПАРД, допълни Яхова. Осигурените средства за тази година са около 64 милиона евро.
Набирането на проекти ще започне на 26 февруари и ще продължи до 9 март. Финансирането ще е насочено към месо- и млекопроизводство, трайни насаждения и алтернативни дейности в земеделието.

В момента се подготвя Национална програма за развитие на земеделието в периода 2007-2013 г., каза още Яхова. Приемането на проекти по нея ще започне през септември.