10 американски щата признават български език като официален език, по който могат да се признават матури. Това стана ясно след среща на премиера Бойко Борисов, образователния министър Красимир Вълчев и външния министър Екатерина Захариева с Асоциацията на българските училища в чужбина в сградата на Министерския съвет.

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева похвали работата на родителите и на учителите ни зад граница, които с много отдаденост и труд успяват да запазят българския дух на подрастващите. "Българските училища зад граница не са само училища, те са пазителите на българското зад граница. Те са местата, на които се среща българската общност и се създават танцовите състави", подчерта външният министър.

По думите на Захариева Асоциацията на българските училища в чужбина винаги ще има подкрепата на министерствата на външните работи и на образованието.

Много е трудно да бъде мотивирано едно дете, което е цяла седмица на училище, а след това през събота и неделя да посети друго училище, в което да изучава друг език, отбеляза Захариева.

Тя иска още българският език, особено в държавите с голяма концентрация на български деца, да бъде признат като матуритетен език, като например това е във Великобритания, Германия, Австрия, Франция, Италия, Гърция.

Днес имаме български неделни училища в над 50 страни. За последните 10 години броят на българските неделни училища в чужбина нарасна 7 пъти. Броят на учениците, които те обхващат, е увеличен над 10 пъти, отчете и просветният министър Красимир Вълчев. От 2009 г., когато държавата започна да подкрепя неделните училища в чужбина, размерът на финансова подкрепа се е увеличила 10 пъти.

Причината да имаме български неделни училища в чужбина са преди всичко родителите и учителите, ентусиазмът и желанието на родителите да запазят езиковата връзка на децата си с родината, изтъкна Вълчев. По думите му всяка година държавата увеличава обема на подпомагането на тази политика.

От настоящата година се очаква да има адаптирани учебници, учебни програми, финансиране на допълнителни дейности, кандидатстудентски курсове. Това, което се дискутирало по време на срещата, е как да се продължи настоящата политика и как да бъде надградена, посочи Вълчев. 

Щатът Мериленд включва българския език в дипломите за средно образование

Щатът Мериленд включва българския език в дипломите за средно образование

Подготовката и полагането на изпита става дистанционно

През следващите години трябва да се задържат повече деца от чужбина в българското езиково пространство и да се осигури възможност за тяхното връщане в България. Ще бъде направена програма за квалификация на българските учители в неделните училища, програма за партньорства между българските и неделни училища в чужбина, цялостна програма за интеграция и връщането на децата в България, предвиждат от МОН. 

Вълчев посочи, че през последните години Асоциацията положила множество усилия за изучаване на български език като матуритетен и за признаване на нашия език в различните образователни системи. От миналата година има петиция на Европейския парламент, която препоръчва изучаването на българския език в неделните български училища в чужбина.

"Първото поколение деца беше лесно да бъде мотивирано да учи в българските неделни училища, но за второ поколение български деца е трудно", призна Вълчев и допълни, че за трето поколение е още по-трудно. Ще бъде променена и наредбата за прием в българските висши училища за деца, които са завършили български неделни училища. Те ще имат възможност, с допълнителен държавен зрелостен изпит да участват в системата на българското висше образование, отбеляза просветният министър. 

Щатът Вирджиния също включи българския език в дипломите за средно образование

Щатът Вирджиния също включи българския език в дипломите за средно образование

Полученият сертификат дава предимство при кандидатстване в университет

Предвижда се да бъде направена електронна платформа за кандидатстване за българските висши училища, което да облекчи кандидат-студентите от историческите диаспори. По този начин ще се спести идването по няколко пъти в България.

Предвижда се да бъде направена и цялостна комуникационна кампания в страните, в които има български диаспори и в други страни - Северна Африка, Близкия изток, бивши съветски републики и други. Кампанията ще бъде направена чрез Асоциацията на българските неделни училища за мотивиране връщането на децата в България и включването им във висшето образование.