Медийната грамотност е ключ за критично мислене и борба с дезинформацията, а седмично 10-минутно обучение за медийна грамотност в европейските училища е добра идея.

Това коментира пред повече от 400 участника от цяла Европа - институции, медийни регулатори, експерти, журналисти, граждани, българският еврокомисар за цифровата икономика и общество Мария Габриел на първата Европейска седмица на медийната грамотност.

Основната цел на тази нова инициатива на Европейската комисия, която се реализира по предложение на българският еврокомисар, е да даде на гражданите умения за критично мислене и разграничаване на вярна от невярна информация, за създаване на съдържание.

ЕК е разочарована от Фейсбук, Гугъл и Туитър срещу дезинформацията

ЕК е разочарована от Фейсбук, Гугъл и Туитър срещу дезинформацията

Компаниите не са достатъчно усърдни, ако не се справят, ще има регулация

"Медийната грамотност не означава само борба с разпространението на дезинформация. Високото ниво на медийна грамотност е от съществено значение, за да могат гражданите да взимат информирани решения. Това е още по-важно в контекста на предстоящите европейски избори. Както каза президентът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, в тези избори трябва да покажем, че Европа може да преодолее различията между север и юг, изток и Запад. Добрата медийна грамотност е предпоставка за една жизнена и модерна демокрация, увеличаваща устойчивостта на гражданите на дезинформация и способността им да четат критично в огромния информационен поток", обясни Габриел.

Българският еврокомисар открои няколко основни фактора за постигане на резултати в областта на медийната грамотност.

На първо място тя подчерта необходимостта от мобилизиране на местно равнище на всички участници, занимаващи се с медийно образование. За целта Европейската комисия създаде интерактивна карта на събитията, на която до момента има отбелязани над 230 инициативи.

Новата Директива за аудиовизуалните медийни услуги също включва разпоредба към държавите членки да повишат нивото на медийна грамотност.

Мария Габриел към ученици: Машините няма да изместят човешкото творчество

Мария Габриел към ученици: Машините няма да изместят човешкото творчество

Програма "Европа" дава възможност на граждански организации

Еврокомисарят отбеляза нуждата от нови действия. Такова би могло да бъде общ европейски център за споделяне на ресурси, което би спомогнало за общото разбиране на въпроса от държавите членки. Такъв център може да служи като съвместен корпус от знания за медийна грамотност, които да се включат във всеки етап на обучението в европейските училища.

"Понякога на гражданите им е трудно да разграничат вярната от невярната информация. Наша отговорност е да им дадем инструменти, с които да им помогнем да направят своя информиран избор, основан на качествена и разнообразна информация. Вярвам, че заедно можем да защитим медийната грамотност, за да имаме плурализъм на мненията и защита на нашите ценности", коментира Габриел.

В рамките на форума тя връчи и първите Европейски награди за медийна грамотност на най-добрите образователни проекти, които бяха избрани сред 130-те участници в надпреварата.

БиБиСи: Форийн офис произвежда фалшиви новини през Студената война

БиБиСи: Форийн офис произвежда фалшиви новини през Студената война

През 1963 г. манипулират обществото с новини от България за расова дискриминация