Допълнителни средства за изграждане на нови и ремонт и модернизиране на съществуващи физкултурни салони в общински училища предоставя държавата. Това става с приетия днес от Министерски съвет проект.

Според Постановлението за предоставяне на допълнителни средства училищните физкултурни салони трябва да се обособят в многофункционални зали.

С настоящия проект на Постановление на Министерския съвет, МОМН предлага финансиране на 10 общински училища в 9 общини на стойност до 10 млн. лв. Средствата ще бъдат предоставяни на общините в едномесечен срок след представяне на инвестиционни проекти.

Ще бъдат изградени нови физкултурни салони - многофункционални зали, а съществуващи физкултурни салони - ремонтирани и модернизирани, както и обособени в многофункционални спортни зали. За тази цел трябва да бъдат поставени подходящи подови настилки и оборудване, както и да бъдат възстановени съществуващите уреди и съоръжения.

Проектът обхваща десет училища в следните общини: Столична община, Община Пловдив, Община Ловеч Община Бургас, Община Стара Загора, Община Благоевград, Община Велико Търново, Община Русе, Община Шумен.

Средствата да се осигурят за сметка на бюджета на Министерството на образованието, младежта и науката за 2012 г. в размер на 4 млн. лв., както и за сметка на преструктуриране на разходите на централния бюджет за 2012 г. в размер до 6 млн. лв.
Средствата в размер до 10 млн. лв. ще се предоставят чрез бюджетите на общините.

Основната цел на проекта на Постановление е възстановяването и модернизирането, създаването и поддържането на многофункционални спортни зали чрез съвременните технологии в областта на спорта, за гарантиране на висока функционалност и максимална сигурност при експлоатация, както и привеждане състоянието на училищната спортна база в съответствие с утвърдените международни стандарти и изисквания на ЕС.

Постановлението е и своеобразен отговор на желанието на гражданите за развитие на училищния спорт и създаване на възможности за поддържане на здравето на децата, съобщават от правителствената информационна служба като допълват, че през изминалите кризисни години капиталовите разходи бяха намалени и това постановление представя голяма инвестиция, която целево е насочена в подкрепа на децата.