сн. emaxpress
Обучението в 12-и и в 13-и клас в професионалните гимназии беше обсъдено на днешната среща на регионалните инспекторати по образованието, която се състоя в Министерството на образованието, младежта и науката.

Това съобщи на пресконференция заместник-министърът на образованието Милка Коджабашиева, информира БНР.

Тя припомни, че с изменение на Закона за професионалното образование и обучение от май т.г. се създаде възможност учениците, които ще бъдат в 13-ти клас в професионалните училища през учебната 2009-2010 г. да преминат на задочна и на самостоятелна форма на обучение, а учениците, които ще бъдат в 12-ти клас да могат чрез преструктуриране на учебното съдържание да им се осигури възможност да усвоят тези знания и практически умения, предвидени в учебния план за 12-ти и 13-ти клас.

Заместник-министър Коджабашиева посочи, че след обсъждания с директори на професионални училища и след постъпили сигнали в МОМН се е установило, че предвидените промени ще предизвикат напрежение при обучението на учениците в 12-ти клас.

В тази връзка се подготвя процедура за изменение и допълнение на Закона за професионалното образование, като се предвижда учениците, които ще бъдат в 12-ти клас през учебната 2009/2010 г. да завършат този клас с правото да продължат през 2010-2011 г. в 13-ти клас, каза Коджабашиева.

По думите й това се прави, за да не се налага сливането на учебното съдържание за тези две учебни години и редуцирането на около 1000 часа учебно съдържание в 500 часа, което ще затрудни подготовката на учениците за матурите.

За останалите випуски в професионалните гимназии - в 9-ти, 10-ти и в 11-ти клас, учебните планове вече са публикувани на сайта на МОМН, каза заместник-министърът на образованието.