В 13 детски градини във Велико Търново е прекратена  стачката на педагозите.

От 1 октомври  в тях ще бъдат възстановени приемът на деца и учебните занятия.

Това съобщи Малина Тонова, председател на единния стачен комитет на учителските синдикати при КНСБ и КТ "Подкрепа" във Велико Търново, цитирана от БТА.

По думите й, протестните действия продължават в Целодневна детска градина "Рада войвода" и Обединено детско заведение "Евгения Кисимова", както и в 14 от общо 25 начални, основни и средни учебни заведения в града.

По решение на стачния комитет от 1 октомври всеки ден от 11 до 11.30 часа пред училищата, където има протестни действия, учители и ученици със стихове, песни и други артистични изяви ще заявяват своята позиция в подкрепа на исканията за поетапно 100-процентно увеличение на заплатите.

На 2 октомври пред сградата на Драматично- музикалния театър "Константин Кисимов" протестиращите учители ще изнесат открит урок по гражданска доблест, реши още стачният комитет във Велико Търново.

Припомняме, вчера просветният министър обяви, че е подписал искане до регионалните инспекторати по образованието, които да направят анализ на ситуацията на учебната година във всяка област и да предложат до сряда конкретни мерки за нужните действия.

Вълчев добави, че засега не се налага пропуснатите учебни занятия да бъдат компенсирани за сметка на ваканциите.

Днес е шестият ден от учителската стачка.

Протестите започнаха на 24 септември. Синдикатите настояват за поетапно 100- процетно увеличение на заплатите в средното образование и за 5% от БВП през 2008 г. за образование