1866 са кандидатите за полицаи и пожарникари тази година. Това е близо 4% ръст в сравнение с предходната година, отчете доц. д-р Йордан Пенев, ректор на академията на МВР.

Кандидатите ще се борят за 135 места, като 20 % са заделени за жени. Засега полицейската професия повече се котира от пожарникарската.

Вече 2-ра година академията на МВР признава държавните зрелостни изпити в средното образование. Курсистите в академията минават и през психологическо изследване и тест за интелигентност. Ако на теста за интелигентност, кандидатът изкара по-малко от 75 точки, то той се счита за човек с ниско интелктуално развитие и не може да бъде приет в академията.

Кандидат-студентите пък не минават през задължителни физически изпити и психотест. Достатъчна е бележка от психодиспансер, че не се водят на отчет.

Популярна специалност в академията е „Публична администрация” като тук тя е с 60 % по-евтина от Софийски университет. Нови бакалаварски специалности са „Пожарна и аварийна безопасност” и „Кризисен мениджмънт”.

Според ректора Йордан Пенев основният мотив на кандидат курсантите и кандидат-студентите е сигурността в професионалната им реализация. 100% от курсантите се назначават от структурите на МВР. Друг мотив безспорно е патриотизмът, смята той.
По думите на Пенев романтичните представи за професията отстъпват пред реалността чрез първите стажове.

15 милиона лева е годишната финансова рамка на академията. Реално обаче през изминалата година са усвоени 13 милиона лева.

30 хиляди души са обучени през миналата година и в началото на тази за шенгенските правила, като близо 100% от изпълнителския състав на полицията е преминал обучението.

През изминалата година академията се е сдобила с 3 нови модерни кабинета. Два от тях са за симулации на реални ситуации, в които изпадат разследващите органи. Другият представлява истинска криминалистична лаборатория.

Вече станали студенти, най-тежкият изпит за бъдещите полицаи по наблюдение на предподавателите е изпитът по Наказателно право, а за пожарникарите - изпитът по Съпротивление на материалите.