15 хиляди варненци са се подписали с искане да бъде отстранен началникът на Регионалния инспекторат по образованието във Варна Венцеслава Генова, съобщиха от Инициативния комитет за отстраняване на Генова като началник на РИО-Варна.

Според гражданите, многобройните сигнали са били спирани от началника на кабинета на бившия образователен министър Тодор Танев.

"Светкавичната намеса на тогавашната началничка на кабинета на министър Танев - Мюйессер Солак, в момента разследвана от ДАНС за връзки с турските специални служби, е спряла отстраняването на Генова от поста. Знаем, че заповедта за уволнение на варненската шефка на РИО за сега е в чекмеджето на висш служител на МОН. Считаме, че Вие, госпожо Кунева, е редно да разпоредите проверка по случая, а защо не - и да сизирате ДАНС", пишат възмутени граждани.

Те заявяват, че до седмица писмото им ще бъде връчено лично на министъра на образованието Меглена Кунева и на кмета на Варна Иван Портних. То ще бъде придружено с гражданска подписка, в която до момента са се включили 14503 души (всички доброволно и саморъчно са вписали своето ЕГН и настоящия си адрес), които заявяват категоричното си искане Генова да бъде отстранена от длъжността началник на РИО-Варна.

Възмутените варненци казват, че след като изпратят писмото до министъра и до кмета, ще се обърнат към синдикалния лидер Янка Такева и към премиера Бойко Борисов, както и ще организират митинг пред сградата на РИО-Варна, на който ще заявят публично искането си за оставката на Генова.

"Всички ние ще запомним Венцеслава Генова с огромните гафове по време на националното външно оценяване и държавните зрелостни изпити в края на изминалите две учебни години. За съжаление всичко беше потулено", се казва в писмото на варненци.

Те твърдят, че Генова е "шампион" по брой подадени срещу нея сигнали в сравнение с всички останали началници на инспекторати в страната. "Но работата по тези сигнали се стопира след намесата на отделни политици и на висш служител на МОН – лице, което видимо и безпардонно покровителства варненската директорска мафия", твърдят местни жители, възмутени от дейността на шефа на образователния инспекторат в морската ни столица.