Готови сме за първия учебен ден. Това каза министърът на образованието Меглена Кунева по повод първия учебен ден и старта на новата на учебна година.

Министър Кунева заяви, че се е свършила огромно по количество работа, както от страна на експертите на Министерство на образованието и науката, така и от страна на директорите на училищата, така и от страна на учителите.

Министър Кунева заяви, че е наясно с притесненията и надеждите на учителите. „Знам, че сме на една вълна и мислим еднакво за почти всички въпроси. Трябва да намерим решение на все още неотговорени въпроси, но учебната година ще започне спокойно”, увери просветният министър.

Кунева изтъкна, че това, което през февруари е било истински шок за тях – учебникът за 5-ти клас по история, вече е преодоляно. „Не можеше със стария учебник – това означаваше на практика законът да не влезе в сила с учебната програма”, коментира просветният министър.

„Днес до най-отдалечените места в страната пътуват учебниците. Всичко ще бъде наред за 15-ти септември. Мият се училищните дворове, почистват се и се украсяват училищата”, увери още просветният министър.

По думите й това е огромна организация. За 15-ти септември е традиционно да има засилена охрана в училищата.
„При думата сигурност не трябва да се напрягаме, не трябва да мислим, че когато кажем сигурност, ние трябва да мислим непременно за опасност. Мислим за превенция, мислим за спокойствие. Традиционно на 15-ти септември винаги има представител на МВР, отделните охранителни фирми, ангажирани с училищата също са на място и то в пълен състав”, каза още тя.

Министър Кунева заяви, че само преди два дни се е срещнала с всички софийски директори. „Мисля, че можем да бъдем спокойни, че 15-ти септември ще бъде както винаги досега празник и ще можем да си кажем на добър час”, посочи министър Кунева.