Над 150 студенти и младежи, разпределени в 63 отбора ще се включат в първия по рода си 24-часов HACKATHON, под надслов „Да хакнем проблемите на София”.

Състезанието се организира за пръв път в рамките на провеждащата се за трета поредна година „Академия за иновации”, организирана в партньорство с Нов български университет.

Победителят в 24-часовото състезание ще грабне и голямата награда от 10 хиляди лева за предложената от него иновация. Наградата се осигурява от Фонда за иновации в културата на Столична община.

Творческите решения, които ще предложат отборите, са в три ключови за общината области – здравеопазване, образование и опазване на културно-историческото наследство.

Под мотото „София става супер” участниците в състезанието ще могат да представят своите идеи в кратки демо версии на продукти и услуги. Очаква се на 15-ти юни кметът на София Йорданка Фандъкова лично да се срещне с отбора победител и да се запознае с предложените иновативни решения.

Академията ще продължи два дни и гостите, които са заявили присъствие за лекционната част са над 600. Освен студенти от НБУ тази година за пръв път участват студенти от СУ "Св. Климент Охридски", ТУ София, Бизнес клуба на УНСС, Софтуерния университет и др. университети в страната.

Леона Асланова, един от организаторите на форума, заяви пред news.bg, че целта на академията е да популяризира методите за правене на иновации сред студентите, тъй като те не се преподават в българските университети.

Тя посочи, че обикновено се губим в превода на думата "иновации", която често употребяваме за много неща, но хората, които правят иновации разбират онези неща, които правят живота на другите по-хубав и по-добър.

Сред почетните гости на изданието на "Академия за иновации 2016" бе Антони Христов - арт директор в Pixar, който ще представи пред студентите работата в творчески екипи.

Сред гост лекторите са още Чарлз Ландри, създател на концепцията за креативен град и някои от най-добрите български криейтив директори, като Ненад Лозович, Радослав Бимбалов, Йордан Жечев, Мартин Димитров, Желез Атанасов и др.

Приветствие от името на Столична община поднесоха от Асоциация за развитие на София. Една от целите, които си поставя асоциацията е утвърждаването на София като дигитална столица.