Над 1 500 ученици от български професионални гимназии са включени в двойна форма на обучение по австрийски проект. Това стана ясно по време на среща на министъра на образованието и науката Галин Цоков с посланика на Австрия у нас Андреа Икич Бьом, съобщават от пресцентъра на МОН.

Става дума за проектът "Дуално обучение в България", който стартира през 2014 г. Към момента ученици се обучават в 15 специалности по него в 30 български училища.

Посланичката изрази удовлетвореност от сътрудничеството между България и Австрия и заяви готовност за нови области на взаимодействие. Тя добави, че около 35 % от младите хора в Австрия са включени в подобна форма на обучение, като след завършване много бързо намират реализация. Министър Цоков също беше доволен от взаимодействието между двете страни в областта на образованието.

На срещата стана още ясно, че България и Австрия обменят лектори по немски език и по български език с целта да насърчават взаимното изучаване на съответните езици и литература. Студенти които изучават български език в Австрия, редовно взимат участие в летните езикови семинари в България, организирани от СУ "Св. Кл. Охридски" и от ВТУ "Св.св. Кирил и Методий". Австрия пък подкрепя подготовката и квалификацията на учителите по немски език в България в средните училища, като осигурява ежегодно места за участие в летни квалификационни семинари.

В някои български висши училища успешно се осъществяват съвместни програми в областта на икономиката, финансите, архитектурните и инженерните специалности, както и при традиционните лингвистични специалности. Има и взаимодействие между австрийски библиотеки и български университети.