1540 лв. може да достигне базовата заплата на професорите и старши научните сътрудници първа степен.

Това е записано в предложение на зам. министъра на образованието и науката Ваня Добрева, отправено към правителството.

Целта е кабинетът със специален документ да осигури поне 7 минимални работни заплати - трудово възнаграждение за професорите и старши научните сътрудници първа степен.

Според предложението асистентите и научните сътрудници трябва да получават минимално поне три минимални работни заплати ,а доцентите и старши научните сътрудници втора степен - поне 5 минимални трудови възнаграждения.

На тържествения академичен съвет на Софийския университет по повод първи ноември Ваня Добрева изтъкна, че „не е нормално средната заплата на работещите в държавните научни институции и вузовете да са в порядъка на 400 и 700 лв. и да очакваме високо качество и интерес от страна на младите хора."

Тя изтъкна, че очаква в началото на следващия месец да се разкрият и първите конкурси по оперативна програма конкурентоспособност, които да осигурят необходимата модернизация на научната инфраструктура.

Зам. министърът на образованието припомни и че „през 2009 година бюджетът предвижда увеличение на публичните средства с 0.1% от БВП.

На тържествения ректорски съвет бяха връчени и наградите за високи постижения в областта на науката и за млади докторанти.

На церемонията по награждаването присъстваха и зам. председателят на БАН Александър Попов и председателят на Съюза на учените в България.