6111 зрелостници са се явили на днешната поправка на матурата по български език и литература. Общо 7 720 души са подали заявления за днешната дата за държавния зрелостен изпит, което означава, че 1609 от тях по някаква причина са я пропуснали.

До момента има информация за две анулирани писмени работи - във Велико Търново и Враца, съобщиха от Министерството на отбразованието и науката (МОН).

"Слово и памет в одата "Паисий" на Иван Вазов" е темата, по която са писали зрелостниците, избрали да създадат интерпретативно съчинение. Съчинението, което е върху изучавана творба, предполага младите хора да формулират ясна теза по темата, да я аргументират, а също и да коментират използваните изразни средства.

Втората възможност е била да се пише есе със заглавие "Съмненията - приятели или врагове". Темата не е обвързана с конкретен литературен текст и при нейното интерпретиране няма ограничения. И в двата варианта изискванията са текстът да е в рамките на 4 страници.

В частта, чрез която се проверява познаването на изучаваните произведения и способността за тълкуването им, е имало задача да се открие темата в откъс от неизучавана творба, а в друга - да се съпостави интерпретацията на една и съща тема в изучаван и в неизучаван текст. Като изучаван текст се е паднал "История" на Н. Й. Вапцаров, а като неизучаван - "Бойното поле при Сливница" от Иван Вазов.

Резултатите от изпита ще излязат до 8 септември. Максималният брой точки на матурата е 100. Съчинението или есето носят най-много 30 т., а затворените въпроси - 22 т. Изпитът се смята за издържан при минимум 30 т., които са за оценка "Среден (3)".

Над 13 000 ученици се явяват на задължителните матури през август

Над 13 000 ученици се явяват на задължителните матури през август

Най-много са кандидатите за изпита по БЕЛ

Общо 41 държавни зрелостни изпита в 667 училища и 1659 зали се провеждат от 25 до 29 август. Близо 14 000 са подадените заявления за участие в матурите. На тях се явяват зрелостници, които не са били допуснати на минали сесии, по някаква причина са ги пропуснали или са получили слаба оценка при предишно явяване. С провеждането на изпитите са ангажирани 2920 квестори.

С оглед усложнената ситуация заради наводненията в Карлово, е създадена организация за провеждането на матурите, които трябваше да се състоят в ПГ по ЖПТ "Христо Смирненски". 18 зрелостници са пренасочени към други две училища в града.

Утре ще се проведе изпит по профилирани предмети, избрани от зрелостниците, както и за придобиване на професионална квалификация. Очаква се да се явят 2 401 зрелостници. Те избират между 24 предмета, в които влизат и различните нива на чуждите езици. За задължителния държавен изпит за придобиване на професионална квалификация (теория на професията) заявленията са над 2 800.

Държавните зрелостни изпити по желание ще се проведат на 29 август. На матура по желание са поискали да се явят 996 зрелостници. Те избират между 15 предмета, включително различните нива на езиците спрямо Европейската езикова рамка. От 8.30 часа ще бъдат матурите по математика, философия, история и цивилизации, география и икономика, биология и здравно образование по общообразователната подготовка, а по руски език - по профилираната. От 14 часа на 29 август ще се проведат и изпитите по английски, руски, немски език, по физика и астрономия, химия и опазване на околната среда. Те са върху знанията от общообразователната подготовка.

Зрелостниците трябва да носят удостоверението си за допускане до изпит и документ за самоличност. Необходимо е също да се явят в училището поне 30 минути преди началото на матурата. На всички изпити, с изключение на този по професия, се пише с черен химикал.