Надявам се, че на 15 септември учебната година ще започне нормално без стачки от синдикатите", това каза министър Даниел Вълчев

1756 първокласници повече ще има тази година спрямо миналата, когато са били 66 469, каза още министърът по време на годишното съвещание на Регионалните инспекторати по образование, което се провежда в Албена.

До няколко дни правителството ще излезе с модел за увеличаване на учителските заплати до края на мандата си, каза министърът на образованието Даниел Вълчев. Увеличението няма да бъде 100%, както призовават синдикатите, посочи Вълчев и призова синдикалните лидери да не провалят началото на учебната година. Той подчерта, че 15 септември не е дата за социални протести.

Преди началото на учебната година ремонтите на всички училища в България ще приключат, а до 10 октомври ще се приключи с поставянето и на газовите инсталации, увери Вълчев.

122 училища са с подновена дограма. До края на календарната година в 107 училища в страната ще бъдат допълнително въведени униформи, като 70 % от средствата за тях са от Министерството на образованието и науката, а останалите от съответното учебно заведение.

9 хиляди ще са първолаците в първия учебен ден в София, те са с 800 повече от миналата година, съобщи директорът на Столичния инспекторат по образованието Ваня Кастрева.

В 71 столични училища все още има ремонти. До началото на учебната година обаче те ще приключат или ще останат само довършителни работи, които няма да пречат на учебния процес, обеща директорът на Столичния инспекторат по образованието Ваня Кастрева.