За 2016 г. са закрити 27 училища. За последните 14 години са закрити близо 1000 училища, се казва в позиция от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" за проверките на институциите в училищата, свързани с отпадането на учениците и с отсъствията им.

Ако в царска България през 1942 г. е имало 10 500 училища, то през 2000 г. вече са 3491, а през тази учебна година училищата у нас са 2456.

Без милост много от циганчетата не биха преминали дори във втори клас

Без милост много от циганчетата не биха преминали дори във втори клас

Синдикалисти настояват да се спре с тяхното толериране

След Освобождението на България и особено след 1880 г. е имало национална кампания за възраждане на българското образование и училище. Тогава са били построени и открити училища с работещи и активни настоятелства в почти всяко българско село.
Може би времето на просветителството вече е свършило и сега е наложително да се дефинира нова образователна стратегия за постигане на качествено съвременно образование, посочват от синдиката.

Според синдиката в училището в Хераково се наблюдават два основни порока на българската просвета. "Първият е недъгавият делегиран бюджет, който не се интересува от нуждите на децата във всичките 2456 училища и 2000-те детски градини в страната.

Той дава финансов стандарт на брой деца, без да е съобразен с необходимия за нормален образователен процес брой на учителите, с паралелките и с осигуряване на равен шанс за децата и учениците".

Вторият порок е по-стар и по-страшен - това е проблемът с прибиране и задържане на учениците в училище и определяне на реалния възможен лимит на отсъствия за учениците.

Затова синдикатът "Образование" предлага на МОН и на парламента да има промяна във философията на делегирания бюджет и финансиране на база на национална стратегия за това дали да има училище в съответното населено място, а не на база делегиран бюджет и на брой ученици.