Достъпът до сметките показва кой управлява Свищовската академия. Право да се разпорежда с финансите на Стопанската академия има по-предишният ректор Величко Адамов, пише 24 часа.

Провъзгласената за ректор на Стопанската академия в Свищов проф.Теодора Димитрова, никога не е имала образец от подпис, за да се разпорежда с финансите на Стопанската академия в Свищов. Това е установено след служебното назначаване на проф. Иван Върбанов за временен ректор.

"Парите и спесимените продължава да държи предшественика на 35-годишната професорка Теодора Димитрова на поста Величко Адамов, което е още едно доказателство, че става въпрос само за фиктивен избор", обясни адвокат Калин Костов пред изданието.

Срещу избора на 35-годишната ректорка на 28 май скочиха преподаватели от ВУЗ-а, а министърът на образованието Тодор Танев назначи служебен ректор. Трети ден проф.Върбанов опитва да поеме задълженията си, но ректорският кабинет остава заключен.

Поддръжници на бившия ректор Величко Адамов отказват да изпълнят министерската заповед и я обжалват като намеса в академичната автономия. Сметките на Академията обаче са блокирани по искане на служебния ректор.

В последните дни Министерството на образованието се дистанцирало от патовата ситуация в свищовската академия. В петък проф. Върбанов поискал да се консултира с юристите за подготвяна заповед, а оттам му отговорили:"Нас не ни замесвайте".

Така служебният ръководител се принуди чрез медиите да призове премиера, главния прокурор и всички държавни институции да се намесят и да въдворят ред в свищовския ВУЗ.

Проф. Иван Върбанов обаче продължава да води разговори с колегите си от факултети и катедри и все повече преподаватели и служители застават на негова страна, твърдят привържениците му, които се надяват, че разума ще надделее над страха.

В петък във висшето училище трябваше да се проведе Академичен съвет за избор на заместник-ректори на проф. Димитрова, но той не се е състоял.