Около 4-5 човека ще знаят какви са одобрените варианти за държавните зрелостни изпити в деня, преди изпитните книжки да се отпечатат.

Това каза министърът на образованието Даниел Вълчев, цитиран от БНР.

По отношение на липсата на предварителна скала за оценяването на матурите, Вълчев заяви „Прословутата „тройка" ще бъде по-леснодостъпна, отколкото при твърда скала".

По думите му, това се прави в полза на децата.

„И критиците на тази система, вероятно не си дават сметка, че въпросът не е дали аз ще отчета по-голям брой двойки или по-голям брой тройки или шестици, тъй като провеждането на държавните зрелостни изпити - това не е някаква политика на един човек, или на един екип или на едно министерство", изтъкна образователният министър.

Според него това е много важен държавен проблем.

„Веднъж завинаги ние трябва да се разберем и децата да разберат, че човек е контролиран. По време на живота си, той минава през различни контроли и нищо страшно няма в това, защото, когато е подготвен, той преминава контролите сравнително лесно", категоричен е Даниел Вълчев.

Той допусна, че ще има училища, в които децата вероятно ще имат много висок успех и то без някаква кой знае каква допълнителна подготовка, а в други - резултатите ще бъдат незадоволителни.

„Но нека всички се съгласим, че ако искаме нещо да се случва в българското образование, най-малко ние трябва да знаем какво е положението в него, защото до сега ние само гадаем", каза в заключение министърът на образованието.