Учебното съдържание е достижимо за съответния клас, а знанията от началното образование са устойчиви.

Това сочат резултатите от проведените изпити в края на 4 и 5 клас, изнесени днес от Министерството на образованието.

В един и същи випуск, полагал изпити миналата година в края на 4 клас и тази година в края на 5 клас, се наблюдава спад в постиженията в 5 клас.

Причина за това според експертите от МОН е навлизането в различен образователен етап на децата, това че вече им преподават различни учители по различните предмети, както и по-големия брой учебни дисциплини.

Резултатите обаче по класове от миналата и тази година са съпоставими т.е. наблюдава се една тенденция за задържане на нивото на усвояване.

Изпитите са положили общо 130 хил. деца, като за 4 клас най-високите средни постижения са в Перник, а най-ниски - в Шумен.

За 4 клас по литература най-високи са резултатите в София - 88,16%. Средни са във Варна - 80%.

За диктовката в 4 клас повече от половината ученици имат максимален брой точки.
За резултатите от теста по български език в 4 клас най-голям брой верни отговори има на въпрос за определяне заглавието на текста - 97%.
Най-малък е броят на отговорите на въпроса „Кое изречение отразява поуката в баснята" - 67,98%.

През изминалата година за четвъртокласниците най-проблемен е бил въпросът за разликата между антоними и синоними и по резултатите тази година става ясно, че е работено по въпроса и сега за децата този въпрос не е проблем.

Най-високи са резултатите по математика за четвъртокласниците в София. За изпита „Човекът и обществото", децата познават най-добре въпроса за разпознаване на националните символи 95,54%.

На изпита „Човекът и природата", най-добре са отговорили четвъртокласниците на въпроса кои са причините за замърсяване на въздуха.

За 5 клас по почти всички предмети освен чужди езици са се представили най-добре децата от Благоевград.

За чуждите пък езици най-добри са резултатите в София, а най-труден за петокласниците се оказал теста по математика.

На сайта на министерството ще бъде публикувана скала за преобразуване на оценките и всяко дете може да види каква оценка би получило.

Анализите обаче на резултатите ще продължават през цялото лято.

За 4 клас са се представили най-добре 52-ро ОУ „Цанко Церковски" в София, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий" във Варна и ОУ „Петър Берон" в Монтана.