Отрасловият съвет за тристранно сътрудничество в областта на средното образование подкрепи на свое заседание проекта на бюджета за образование за 2024 г., съобщиха от Министерството на образованието и науката (МОН). Членовете на съвета обаче подчертаха, че ще продължат да работят за постигане на поне 5% от БВП за средното образование в предстоящата средносрочна тригодишна прогноза.

Заседанието беше открито от ресорния министър Галин Цоков. Той представи и промените в Наредба №16, по която ще бъдат избирани директори на образователни институции. Целта на промените е да се задълбочи проверката на компетентностите и професионалния профил на кандидатите. По думите на Цоков е важна добрата координация между всички, ангажирани в образованието, за поетапното успешно стартиране на конкурсите.

КНСБ "напрегнати" от Бюджет 2024

КНСБ "напрегнати" от Бюджет 2024

Особено заради приходната част и разхода за заплати

На заседанието бе обсъдена и въведена промяна в наредба 10 за организацията в училищните дейности, с която се дава допълнителна възможност за учениците да се явят на изпитите от националното външно оценяване по български език и литература, математика и за проверка на способностите при здравословни причини. Така децата, които са пропуснали изпити по здравословни причини, ще имат равен шанс с другите ученици. Промяната бе подкрепена от Отрасловия съвет.

Представен бе и напредъкът по оценяването на проекти за изграждане на STEM центрове и кабинети, като бе съобщено, че 1 105 предложения вече са преминали през първата процедура на одобрение.