Да има 5 длъжностни позиции: младши учител, учител, старши учител, главен учител и учител методик има 5 длъжностни позиции: младши учител, учител, старши учител, главен учител и учител методик. За преминаване към по-висока длъжност ще е необходима допълнителна квалификация във висше училище, чието заплащане ще се поема от държавата, информират от БНР.
Това са част от предложенията на проект за кариерно развитие на учителите, представен от министърът на образованието Даниел Вълчев на отраслов съвет днес.

От значение ще е и определен трудов стаж, но ще се приема и състезателен принцип. От първото до последното ниво ще може да се премине за девет години.

Разликата между най-ниската и най-високата заплата ще бъде значителна и в пъти, каза още министър Вълчев. По думите му „така учителите ще виждат смисъл да полагат усилия и да повишават квалификацията си".

Учителите сами ще решават как да разпределят парите за диференцираното заплащане от 1-ви юли, обяви заместник-министъра на образованието Кирчо Атанасов.

Предвидените 13 млн. лева ще се дадат на училищата според броя на учителите. Първоначалната идея на просветното министерство беше това увеличение да се направи по 11 критерия.

Новият модел за кариерно развитие може да влезе от първи януари.