Над 60 представители от различни страни се събраха на осмото издание на изложението „Образование без граници", провеждащо се в НДК.

Освен представяне на средни и висши учебни заведения тази година в изложението има част, озаглавена „Образование и кариера", в която български и международни компании предлагат на нашите студенти както стажантски програми, така и възможности за работа в чужбина. Участват представители от много страни, сред които и далечни дестинации като  Южна Африка, Русия и Пакистан.

Стана ясно, че руски и японски университети за пръв път участват в изложението и възможностите им са все още слабо представени у нас. Oт щанда на руския университет „М. В. Ломоносов" news.bg научи, че петима български студенти могат да получат пълна стипендия, ако решат да изберат университета в Москва за дисциплини като математика, физика, химия и други точни науки.

Представители на японските университети и колежи посочиха, че нямат нито един български студент и разкриха силното си желание това да се промени. Стана ясно, че в Япония предлагат едногодишен езиков курс след приключването на който най-добре представителите се студенти могат да получат училищна или правителствена стипендия, с която да продължат образованието си в който и да е японски университет.

На официалната церемония при откриването на изложението речи държаха дипломатическите представители на Япония, Украйна, Палестина и Русия. Всички те се обединиха около становището, че в България има чудесен образователен потенциал, на който те могат да предложат подобаващ старт.

Към международно сътрудничество и обмен на идеи призоваха всички официални гости. По традиция откриването продължи с изпълнение на български народен танц.

Един от организаторите на изложението - Спас Андрев, сподели радостта си, че и тази година инициативата се радва на голям интерес от страна на много български студенти, ученици и младежи, търсещи шанс за развитие.

Изложението ще продължи до 17 март, неделя.