emaxpress
Тази година в Софийския университет „Св. Климент Охридски" с оценката от матура може да се влезе в 76 специалности от общо 96.

Кандидат-студентите имат право да посочат в състезателните картони, че желаят да използват оценката от държавния зрелостен изпит, обясниха от ВУЗ-а.
На брифинга стана още ясно, че при наличие на оценка от матура за балообразуването участва оценката от държавния зрелостен изпит, а не от годината на обучение.

Ако кандидат-студентът обаче няма оценка от държавен зрелостен изпит и иска да кандидатства във ВУЗ-а, за класирането му ще бъде използвана оценката от годината на обучение.

От СУ не можаха да отговорят на въпроса на news.bg за кои точно специалности остават задължителните държавни зрелостни изпити. От там любезно ни предоставиха файл, на който срещу всяка специалност е посочен начинът на прием. След като проверка на news.bg установи разминаване в съобщените от ВУЗ-а цифри, преценихме, че е най-добре всеки лично да провери как се осъществява приемът за всяка специалност.

Само с оценката от матурата в СУ могат да кандидатстват ученици, завършили средното си образование през 2008, 2009 и 2010г.

Миналата година приемът с матура е можел да се осъществи за около 30 специалности. С всяка минала година броят на специалностите, в които се приемат ученици с оценка от матура, нараства, изтъкнаха от ВУЗ-а.

 От ВУЗ-а посъветваха студентите да посочат най-желаните от тях специалности, без да се влияят от определения брой места за прием. От там препоръчаха още, ако кандидат-студентите бъдат приети още на първо класиране, да се запишат веднага, а не да изчакват следващи класации.

Един кандидат-студентски изпит струва 30 лева, посочиха още от СУ, като тази година кандидат-студентите изпитни сесии са три.

От 28 юни до 9 юли кандидат-студентите трябва да подадат документи за класиране. На 25 юли излиза първа класация на приетите студенти. Тези, които са приети, трябва да потвърдят и да се запишат от 26 до 28 юли. На 31 юли от СУ ще обвяват второто класиране, което е окончателно.

На пресконференцията стана още ясно, че в СУ откриват нова специалност - медицинска сестра.

От ВУЗ-а обявиха някои новости, свързани с приема за придобиване на квалификационна степен магистър.

От тази година се въвежда целогодишен прием на кандидати, които искат да се обучават в магистратски програми.
Този прием ще се извършва по изготвен график. За 1-ви път тази година бакалавър и магистри ще започнат учебната година по едно и също време.