8311 студенти се обучават в Медицинския университет в София. Това стана ясно от думите на ректора професор Виктор Златков. Медицински университет-София отбеляза Празника на научноизследователската и преподавателска дейност в МУ - София и Международен ден на здравето на 06 април 2017 г. От тях 3339 са студентите по медицина, над 1000 зъболекари.

3008 чуждестранни студенти от 58 държави са избрали да получат медицинското си образование в МУ. 1590 са дипломантите тази година на университета. 138 пълни отличници има МУ през учебната 2016-2017 година.

Нови 334 млади лекари са започнали специализация. Безспорен лидер в медицинските специалности е МУ, според Виктор Златков и затова университетът е с висока оценка. Това е ясен и траен знак за качеството на обучението, смята той. Стимулиране на научните изследвания, отчете още Виктор Златков. Преподавателите пък участват успешно в международни научно проекти.

Тази година е много важна за нас, отчете ректорът на МУ. Златков припомни думите на Валери Петров, който сравнява медицината с изкуство. Най-добрите медицински кадри излизат от висшето заведение, категоричен е Златков, който пожела устрем на студентите.

Медицинският университет в София е най-старото училище за висше медицинско образование в България. В него се обучават близо 4 000 студенти, от които 800 чуждестранни, 121 докторанти, 2237 специализанти и 23 клинични ординатори. Тържеството бе открито от професор Генчо Начев, който изтъкна, че МУ се е превърнал в люлка на поколение медици.

МУ е с най-висока рейтингова оценка, подчерта той. Начев благодари на преподавателите и на студентите. МУ-София, по думите му, има висока обществена признателност и оценка. Събитието бе уважено и от просветния министър Николай Денков. Той също приветства бъдещите медици и преподавателите им.

Денков също отчете високата дейност и успехи на МУ. Преподаването и науката са на най-високо ниво, каза просветният министър. Ние като институции сме длъжници на медиците, смята Денков.

Медицинският университет в София е с нов ректор

Медицинският университет в София е с нов ректор

Биохимикът проф. Ваньо Митев

Според него трябва да се положат усилия и да се решат проблемите, за да може младите медицински специалисти да искат да останат в България, а не да търсят щастие навън. Надявам се заедно да продължим напред, пожела министърът на образованието. Поздравителни адреси бяха прочетени от името на държавния глава Румен Радев и премиера Огнян Герджиков.