Държавният зрелостен изпит по български език и литература ще се проведе в 750 училища и 4200 зали. Във връзка с матурата са ангажирани над 9000 квестори, съобщават от МОН.

Изпитът на 19 май започва в 08:30 часа, като зрелостниците трябва да бъдат в изпитните зали поне 30 минути по-рано. Те трябва да си носят документ за самоличност и служебната бележка, която може да бъде и на електронен носител.

От МОН поясняват, че на държавния зрелостен изпит се пише с черен химикал.

Изпитът по български език и литература е разделен на три модула. Първите два са по 60 минути, а третият - 120 минути. За ученици със СОП са предвидени до 30 минути повече за всеки модул.

На матура по български език и литература се явяват над 50 хил. зрелостници

На матура по български език и литература се явяват над 50 хил. зрелостници

2400 дванадесетокласници са поискали да положат допълнителна матура

Максималният брой точки на матурата е 100 точки. Изпитът се смята за издържан при минимум 30. Тестът се състои от 22 задачи с избираем отговор, 16 с кратък свободен отговор и 2 с разширен свободен отговор. Последният 41 въпрос включва писане на есе или интерпретативно съчинение, като за втора поредна година за тях ще има две отделни теми.

Съчинението е върху изучавана творба. При него от зрелостниците се очаква да интерпретират зададената тема спрямо текста на произведението. От тях се изисква да формулират ясна теза, да я аргументират, да коментират използваните изразни средства. Темата за есе не е обвързана с конкретен литературен текст и при нейното интерпретиране няма ограничения.

МОН ще обяви резултатите от матурата до 9 юни.

Близо 600 учители ще оценяват матурите на 12 клас

Близо 600 учители ще оценяват матурите на 12 клас

Изпитните работи ще бъдат оценявани в електронна среда