Абитуриентите на бал преди да се явят на матура. Това предвижда промяната в стандарта за организация на учебния процес, представен в Министерството на образованието и науката.

Заместник-министърът на образованието Диян Стаматов заяви, че двата големи изпита, които са два неучебни дни, ще са на 26-ти и 29-ти май, съответно по български език и ДЗИ по избор.

„В досегашната ни практика създавахме изключително голям проблем за всички родители, обявявайки за неучебни дните далеч преди 24-ти май. Тази година започнаха почивните дни от 19-ти май”, коментира заместник-министър Стаматов.  

Той обясни, че по-добрият вариант е датите на матурите да бъдат изтеглени след 24-ти май. Коментарът на ресорния зам.-министър за баловете бе, че те са неучебен проблем. „Един ученик нищо не му пречи да отиде на бал и след това да се яви на държавен зрелостен изпит”, коментира още той.

Стаматов обясни, че националното външно оценяване след 7-ми клас се изтегля със седмица и ще започва от 18-ти май. Проектографикът за ваканциите  ще бъде качен на сайта на МОН.

От 29 октомври до 2 ноември е есенна ваканция, от 24-ти декември до 8 януари – коледна ваканция, сравнително по-дълга, отбеляза Стаматов. Междусрочната от 8 февруари – до 12 февруари, от 1-ви април – 9-ти април е пролетната ваканция, а от 1 до 3-ти април ще е пролетната ваканция за учениците от 12-ти клас.

Лятната ваканция за учениците от 1-ви до 4-ти клас ще е от 31-ви май, за учениците от 5-ти до 8-ми клас от 15 юни и от 30-ти юни за осмокласниците с интензивно изучаване на чужд език и за учениците от 9-ти до 11-ти клас.

12-ти клас приключват училище на 19-ти май. За да са подготвени и в крак с промените, предвидени в стандарта МОН ще издаде и календар на директорите, в които ясно е разписано какво трябва да правят стъпка по стъпка във връзка с въведените промени.

Директорите ще могат да въвеждат по свое усмотрение до три дни ваканция в случай на възникване на необходимост, например, спукани тръби на парното. Досега това ставаше с решение на министъра на образованието. Новите неща, заложени в стандарта, са свободни за всяко едно училище и директор, дава се по-голяма гъвкавост по отношение на ваканциите, учебния час, междучасията.

Стаматов обясни, че 560 училища в страната са на двусменен режим. В тях броят на учениците е над 900. Началото на учебния ден съвсем естествено на всички ни се иска да е от 8.00 часа, но там където се налага учебния ден започва от 7.30 часа, така че краят му да е в 19.30 часа.

Учебният час в повечето училища в страната е 45 минути – продължителност и се запазва такава. Изключението от 40-минутни часове е отново за големите училища на двусменен режим.

Там обаче е допустима една практика, която е много добра според зам.-министър Стаматов, а именно наличието на блокове или модули – слети часове. Става въпрос за ученици над 7-ми клас. За малките ученици това е невъзможно да се приложи. Тази практика я има в езиковите гимназии и се залага много успешно в профилираната подготовка.

Междучасията са предвидени да са от 10 минути, не трябва да се забравя, че почивката не трябва да е повече от половин час.
5-те минути почивка за учениците е отново за училищата, в които е въведен двусменен режим. „В момента това е практика в тези 560 училища в страната.

След третия час първа смяна и след третия час втора смяна имат такива междучасия”, каза още той.  

Националното оценяване по български език и математика е задължително. Оценяването ще е в точки. По решение на педагогическия колектив ще се вземат оценките и от още два предмета, които са преобразувани отново в точки.

Тежестта се определя от педагогическия колектив. Така например шестица по български  се приравнява към 100 точки, шестица по математика – 100 точки.
По решение на педагогическия съвет оценките се удвояват, но ако този ученик не се е явил на национално външно оценяване, той няма тези 400 точки, има само двеста, но те ще са му достатъчни, за да влезе в друго учебно заведение по негов избор, но съобразен с неговите възможности.

„С този стандарт не предлагаме скала за превръщането на оценките в точки”, коментира Стаматов и уточни, че това е обект на другия стандарт, който ще бъде представен следващата седмица.