Движение 21 иска местата в детските градини и тези за първокласници да се планират съобразно нуждите на всеки район, се казва в позиция на партията по актуалния проблем.

Изтъква се, че от години е известно, че в София има проблем, както с местата в детските градини, така и при класирането и записването на децата в 1 клас.

Според партията това се дължи на некомпетентното управление и управленската безпомощност, които водят до това родителите да се лутат, да тичат от училище на училище и да търсят връзки, за да запишат децата си в предпочитаното от тях училище. Стига се дотам, директори на училища да си измислят критерии, за да присъждат точки и оттам да класират кандидатите.

Абсурдно е, че в момента в София по-лесно се влиза в университет, отколкото в детска градина или в първи клас. Това означава само едно – че от години никой не се е занимавал сериозно с проблемите в тази сфера, подчертават хората на Дончева.

Според тях могат да се предприети действия за предотвратяване на повторението на този хаос следващи години.

От Движение 21 предлагат като първа стъпка към решаване на проблема организиране в Столичния общински съвет на работна или експертна група, която да изготви прогноза на база броя родени деца в София след 2010 г. и планиране на местата в детските градини и училища по райони. За да не се стига до поредния хаос следващата година.

Трябва да се отчете и фактът, че има квартали на София, които се разрастват през последните години, но в тях няма училища и детски градини – кв. Витоша, кв. Малинова долина и др.

Според Движение 21 е абсурдно толерирането на т.нар. елитни училища в София, когато говорим за начален или основен етап на образование. Подобна псевдо-класация само подхранва познатите ни порочни практики при предоставянето и управлението на публични блага и услуги.