Инцидентът е станал извън училище. Нека да говорим за агресията между децата, защото това е сериозното.

Така столичният кмет Йорданка Фандъкова коментира инцидента, при който младеж намушка с нож в бедрото свой съученик в района на столичното 23-то СОУ.
Фандъкова постави въпроса за агресията и нейното овладяване при децата.

Тепърва предстоят разследванията на СДВР, но инцидентът е станал, извън училище. Това разбира се не означава, че не трябва да сме особено внимателни към темата за сигурността в училище. В над половината училища и детски градини в София има изградена система за видеонаблюдение”, коментира Фандъкова.

Тя уточни, че 23-то СОУ е едно от първите, в които има изградена система за видеонаблюдение. Фандъкова обясни, че веднага след случилото се започва и прегледът на записа, от който се вижда какво се е случило, включително и това как е действал охранителят.
Столичният кмет обясни, че охранителните фирми се назначават с методическото ръководство на районните администрации от училищата и припомни, че с нейна заповед от края на миналата година са започнали съвместни проверки със СДВР за контрола, който се упражнява от охранителите.

Фандъкова изтъкна, че в крайна сметка всичко зависи от хората на място, които гледат камерите и реагират според степента на своята подготовка.

По думите й Столична община продължава да инвестира във видеонаблюдение.
„Тази година продължаваме с няколко столични района – отново детски градини и училища, но темата с детската агресия не трябва да се забравя”, апелира Фандъкова.

На въпрос необходими ли са скенери в училищата, Фандъкова посочи, че всичко е въпрос на решение на съответното училище и визира поставените в някои училища бариери с чипове.
„В дискусиите със специалистите по сигурност и в МВР се обсъждат абсолютно всякакви варианти. Има училища, в които има прегради, влизат с чип карти, никой не е застрахован от инциденти, виждате и по света се случва. Ние сме в непрекъснат контакт и със СДВР за да вземем адекватни решения”, каза още тя.