10 пълни и 60 частични стипендии ще бъдат раздадени на новоприети студенти от есента на 2010 в Американският университет.

Стипендиите са от получено дарение от 1 милион долара от фондация „Америка за България".

Целта на новата стипендиантска програма е да се подпомогнат талантливи български младежи да получат висококачествено образование.

Пълните стипендии ще са за четирите години на обучение. Частичните стипендии ще покриват 30% ($ 2 500) от академичната такса и са в допълнение към финансовото подпомагане, което университетът отпуска на базата на академичните резултати и финансовото състояние на семейството при прием.

Фондация „Америка за България" е основана през 2008 г. с цел да подпомогне прехода на България към успешна и конкурентна пазарна икономика. Създаването на фондацията е следствие от дейността на Българо-американския инвестиционен фонд (БАИФ), който беше основан през 1991 г., за да помогне развитието на частния сектор в България.

БАИФ започна дейността си с първоначален капитал от 55 милиона долара, които в резултат на успешни инвестиции нараснаха до 400 милиона долара.

Фондация „Америка за България" ще използва тези средства, за да подпомогне прилагането на съществени и значими промени в шест сфери: изкуства и култура, археология и опазване на историческото наследство, земеделие и околна среда, гражданско общество и демократични институции, образование и библиотеки, социална сфера.