Две профилирани гимназии в София изпреварват дългогодишния лидер в езиковото обучението - Първа английска езикова гимназия. Миналата година тя бе лидер в класирането сред този вид училища, съобщават от МОН.

На първо място с най-висок минимален бал остава също по традиция Софийската математическа гимназия отново - 485,750 точки от максимум 500. От там са и петимата пълни отличници на изпитите от националното външно оценяване. Четирима от столичните кандидат-гимназисти с максимален бал остават да учат в същото училище, а петият е предпочел да продължи образованието си в 164. Гимназия с преподаване на испански език "Мигел де Сервантес"

И тази година най-желаните паралелки след VII клас в София са с профил "Чужди езици" - английски и испански. Най-много ученици са поискали да учат в 22 Средно езиково училище "Г.С. Раковски - 2181. На второ място е 32 Средно училище с изучаване на чужди езици "Св. Климент Охридски" - 2133.

Едва след тях се нарежда Първа английска езикова гимназия, следва я 164 Гимназия с преподаване на испански език "Мигел де Сервантес".

Двете най-предпочитаните училища за професионална подготовка са Националната търговско-банкова гимназия със специалност "Електронна търговия" с изучаване на английски език и Националната финансово-стопанска гимназия със специалност "Икономика и мениджмънт" с изучаване на английски език. 1304 и съответно 1294 ученици са предпочели учебните заведения.

На челните места се нарежда и 51-во СУ "Елисавета Багряна" - специалност "Компютърна графика" с изучаване на английски език. След него са Националната търговско-банкова гимназия със специалност "Бизнес администрация" с изучаване на испански език и Софийската професионална гимназия по електроника "Джон Атанасов" със специалност "Системно програмиране" с изучаване на английски език.

Първите девет училища в София с най-висок минимален бал са същите, както през 2021 г. Има обаче разместване в позициите. Списъка се води от СМГ "П. Хилендарски". Тази година на второ място е ТУЕС към ТУ - София, следвано от 91 НЕГ "Проф. К. Гълъбов".

11 573 ученици от София са участвали в националното външно оценяване след VII клас по български език и литература. По математика те са 11 541. Подалите заявление за класиране са 11 008. От тях 1100 не са класирани - 915 от София и 195 от страната, защото балът им не е достатъчен за паралелките, които са пожелали. Те ще участват автоматично във второто класиране. В държавния план-прием след завършено основно образование в столичните училища са обявени 417 паралелки. От тях 233 са профилираните, а 184 - професионалните.

Седмокласниците могат да проверят къде са приети, като въведат входящ номер и код за достъп на интернет адрес: https://infopriem.mon.bg/

Учениците, приети на първо класиране, могат да се запишат от 13 до 15 юли т.г. включително. В същия срок могат да подадат заявление за участие във втори етап на класиране тези, които не са доволни от първи етап. Това става в училището, в което вече са класирани.