Археолози от Врачанския музей търсят старинен манастир край Враца, съобщи БНР. Те са тръгнали по следите на каменна плочка от 13 век, която свидетелства, че в този район е съществувал т.нар. Царски манастир.

Археолозите се надяват да разкрият повече за религиозния комплекс в местност с емблематичното название Манастирски дол. Тясна пътечка криволичи между величествени скали и пресича каменни реки и води до старинна църква. Тя е част от религиозен комплекс, който подсказва на специалистите, че по тези места е имало култов център.

Под основите й са разкрити много добре изградени зидове от добре одялан камък, разказва доц. д-р Нарцис Торбов. За наличието на римско светилище под църквата говори  свещената маса от олтара на средновековната църква, която е част от по-стар храм. Експертите предполагат, че комплексът е бил свързан със средновековния град Вратица – предшественикът на днешна Враца.

През 1941 година в местността Градище е бил открит фрагментираният каменен надпис, който описва дарение от цар Михаил Втори Асен на манастир някъде в тази околност. Досега догадките на специалистите за манастира „Св. Троица“ почиват единствено на документални източници.