Работа на държавата е да прави непрекъсната комуникация към родителите. Може би закъсняхме с всички мерки. Такава е позицията на Асоциация "Родители", изразени от Яна Алексиев в студиото на БНТ.

По думите ѝ мерките не са замислени така, че възрастните да запазят децата. Децата ни са тези, които са на преден план - а първи да спазват мерките, първи да бъдат ограничени и първи да бъдат затворени.

Училищата правят всичко възможно да спазват мерките, но се вижда, че има нужда от подкрепа, посочи Алексиева. Тя изтъкна, че е изключително важно всички да се ваксинираме, но с дистанционното обучение децата губят социални умения, физическо развитие и знания, ако отново бъдат затворени.

МЗ въвежда официално вход със зелен сертификат

МЗ въвежда официално вход със зелен сертификат

Документът става необходим от четвъртък

Според нея зелените сертификати са добър вариант, но трябва да имат отсрочка от време. Те са ясна мярка, която ще може да регулира. Тестовете са друга голяма болна тема, посочи Яна Алексиева, според която има нужда от различни формати на тестовете, които трябва да бъдат безплатни и достъпни.

Тя вярва, че учителите правят това, което могат, но трябва да бъдат подкрепени и на местно ниво.

От своя страна Юлиан Петров от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" заяви, че в училищата нещата не са толкова страшни и най-добре се спазват правилата. В училищата нещата са много подредени, спазват се всички правила, като трябва да съдействат за всички правила, които се взимат, призова Петров.

Той се надява тъмночервената зона да бъде една-две седмици преди да започнат да намаляват случаите. Мерките трябва да бъдат на ниво община, а не на ниво област. Трябва да имаме възможно най-много присъствено обучение и най-малко да се минава към електронно обучение, настоя Юлиян Петров.

4957 са новите случаи на COVID-19 или 22,26% от тестваните

4957 са новите случаи на COVID-19 или 22,26% от тестваните

84.91% от новоустановените случаи не са били ваксинирани