Обвързване на автономията с издръжката на университетите обмислят в министерството на образованието и науката. В министерството на образованието и науката (МОН) планират да обсъдят със Съвета на ректорите дали не се налага промяна на Закона за висшето образование. Целта е да може академичната автономия да бъде съчетана с разходването на публичен ресурс. Това обяви пред журналисти в Дома на Европа вицепремиерът и образователен министър Меглена Кунева по повод скандала с Медицинския университет в София.

Не толерирам каквото и да било нарушение на българския закон“, отсече Кунева. Тя е поръчала планови проверки на всички медицински университети. Два от университетите вече са проверени - единият е именно МУ-София.

По думите на министъра, когато има нарушения, единственият начин да бъдат преборени, е да се извадят на светло. Кунева подчерта, че е силно обезпокоена.

„Нарушенията бяха толкова сериозни, че нямахме друг начин, освен да поискаме цялата държавна машина да заработи за установяване на истината“, коментира тя.

Министър Кунева увери, че екипът, който е правил одита, е 100% професионален. Този екип ще продължи да работи във всяка сфера, свързана с работата на МОН. „Днес прочетох, че един директор казал, че 500 лв. му струва смяната на табелата, както се изразява, и печатът“, изтъкна образователният министър.

Кунева проверила и установила, че смяната на печата струва 47,90 лв. с ДДС. Табелите са между 100 и 150 лв. Къде се губят останалите пари до 500 лв., запита тя.

МОН дава на прокуратурата и ДАНС управлението на Медицинския университет

МОН дава на прокуратурата и ДАНС управлението на Медицинския университет

Одитът е установил редица нередности

Припомняме, образувано е досъдебно производство срещу бившия ректор на Медицинския университет в София. Сред обвиненията срещу него са: действия по незаконосъобразно премахване на Студентски стол № 8 чрез провеждане на открита процедура на избор на изпълнител.

Изнесено платено обучение от 2014 г. до 2016 г. В Швейцария и Кипър на 146 чуждестранни студенти.Те са приети без полагане на изпит по химия и биология, а само с тест за владеене на английски език. Това е в нарушение на Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по „Медицина“ и „Дентална медицина“.

Междувременно, навръх 15 септември депутатите разрешиха на първо четене чужд университет да обучава студенти без да е минал през оценка в Националната агенция за оценяване и акредитация, без да се подчинява на правилата за качество на обучението, без да е длъжно да гарантира правата на студентите, записани в закона. Във Висшето училище на франкофонията за администрация и управление ще се готвят бакалаври и магистри, а в рамките на продължаващо обучение - и докторанти.