До 2020-та се очаква значително нарастване на работните места за хората със средно и висше образование. До 2030 година пък няма да има оферти за работа за среднисти, а само 6 % ще е търсенето за кадри с дуално образование.

Тези очаквания направи социалният министър Ивайло Калфин по време на конференция за управление на риска. Според него именно заради тези очаквания трябва да се квалифицират маргинализираните групи.

Освен това, Калфин очаква до 2030 завишено търсене и предлагане на работни места в преработващата индустрия, образованието, здравеопазването и социалните дейности. Спад на търсенето и предлагането на работа ще има в ремонта на автомобили, търговията и техническите специалности. Според него, не сме по-зле от останалите членки на ЕС по липса на кадри и се вписваме в общата европейска тенденция за недостиг на кадри.

Социалният министър подкрепи дуалното обучение и изтъкна, че където то е въведено, има по-ниска безработица и бизнесът намира кадрите, които му трябват.

Министърът се похвали, че от следващата година във Вузовете ще има по-високо финансиране за професиите, от които има нужда пазара на труда.

За програмите за младежка безработица той изтъкна, че след тях 40% преминават към постоянна заетост, но това не е достатъчно за Ивайло Калфин като резултат. Той посочи, че годишно между 80 и 100 хиляди българи отиват в съседна Гърция за сезонна работа в сферата на туризма и земеделието, което, по мнението му, означавало че има кадри за такъв труд и у нас.

По темата за управление на риска той посочи: "Рискът не е страшен, рискът е полезен за бизнеса и икономиката". По мнението му именно рискът раждал конкуренция. Има разлика между риск и несигурност. Несигурността не се управлява, обясни още социалният министър. Според него, опасност за икономиката е несигурността и чувството за неизвестност на бъдещето.

Много са факторите, които правят така, че средата на труда да се променя, подчерта още министърът. Такива фактори са глобализацията, развиващите се технологии, изтичането на мозъци и работна ръка.

Много важни са демографските процеси, поясни още той и изтъкна застаряващото население в България и взискателния пазар на труда. Всички тези фактори променят средата, в която работодателите търсят служители, а заетите могат да се реализират, подчерта още социалният министър.

Според него необходимост от съвременния свят е хората не само да сменят работодателя си, но и бранша, в който да се реализират. "Това е процес, който надали може да бъде спрян", изтъкна Ивайло Калфин.

Той подчерта, че все повече се разтваря ножицата в равнището на заплащането в ЕС, което водело до изчезване на средната класа. Това е постфактор, който трябва да се отчита, като говорим за пазара на труда, подчерта Ивайло Калфин.