Най-голямата математическа олимпиада за студенти в света ще се проведе в Американския университет в България. От 31 юли до 6 август в състезанието ще се включат над 400 математици от цял свят.

Организираната от University College London, надпревара се провежда в сътрудничество с АУБГ.

Официалното откриване ще се проведе на 1 август от 10:00 часа в театралната зала на студентски център "Америка за България", университетски комплекс "Скаптопара" на АУБГ.

Представители на над 150 международни университета ще участват в олимпиадата. Студенти от САЩ, Франция, Германия, Канада, Мексико, Бразилия, Русия, Мароко, Индия, Пакистан и много други страни ще се включат в надпреварата.

Състезанието ще се проведе в 2 кръга - на 2 и 3 август - като задачите ще бъдат определени непосредствено преди началото.

Церемонията по закриване ще се състои на 5 август в театралната зала на АУБГ. Ще бъдат връчени повече от 100 награди, част от тях са осигурени от Wolfram Research, Springer, Aim Tech, Maple Soft, World Quant, Princeton University Press и Jane Street.

Миналогодишните лауреати с най-високи индивидуални резултати бяха Михаил Григорев от Московския институт по физика и технологии, Станислав Ершов от Санктпетербургския държавен университет, Мартин Водичка от Университет Коменски в Братислава и Том Калвари от израелския национален отбор от Университета в Тел Авив.