Почти повсеместно, особено в Европа, българските училища зад граница са преминали към онлайн обучение. Преходът към дистанционно обучение вече е в ход и в САЩ.

Това заяви пред БНР Ирина Владикова, председател на Асоциацията на българските училища в чужбина и директор на училището във Виена.

Владикова открои както бързата реакция на просветното министерство да започне дистанционно обучение, така и жеста на издателствата и онлайн платформите да предоставят безплатно образователно съдържание.

Около 90% от училищата у нас започват дистанционно обучение

Около 90% от училищата у нас започват дистанционно обучение

Целта е да се минимизират загубите на учебен материал

"Тази промяна на ритъма на работа с децата стана много плавно, много бързо. Много бързо се реагира. Ресурсите веднага бяха пуснати. Много от нашите училища вече практикуват онлайн обучение. За тях е по-лесно. Други сега навлизат в тази област. И ние се учим", обясни тя.

Ирина Владикова допълни, че учебният процес в Австрия като мярка срещу коронавируса е бил спрян стъпка по стъпка и постепенно.

Близо 2000 учители останаха офлайн

Близо 2000 учители останаха офлайн

Нещата се случват в движение, призна Красимир Вълчев

Припомняме, причина за внезапното въвеждане на дистанционното обучение е обявеното на 13 март извънредно положение и затварянето на училищата и университетите, както и препоръката да ограничим излизането си за срок от две седмици.