Очаква се около 90 на сто от училищата да стартират различни форми на дистанционно обучение от днес. Това се налага заради затварянето на учебните заведения до 29 март като мярка срещу разпространението на коронавируса, съобщи БНР.

Виртуална класна стая или възлагане на задачи и самоподготовка са двете основни форми на дистанционно обучение, които ще се прилагат. До вторник, сряда те трябва да обхванат почти всички деца са очакванията на просветното министерство. От там поясниха, че целта на образованието в електронна среда е да бъдат минимизирани загубите на учебен материал и времето, в което учениците са извън класните стаи да бъде използвано за упражнения и затвърждаване на материала.

Много възможности за компенсация на учебното съдържание вижда Даниел Вълчев

Много възможности за компенсация на учебното съдържание вижда Даниел Вълчев

Българската ваканция е най-дългата в света, напомня той

Всяко училище трябва да създаде своя организация за провеждането на дистанционното обучение, в рамките на което задачи могат да се поставят дори по електронна поща или по телефона. На учениците, които нямат компютри или интернет вкъщи ще се оказва индивидуална помощ.

Първоначално учениците ще се упражняват и ще затвърждават научения материал. Ако ваканцията за коронавируса продължи и след 29 март, се обмисля да има уроци, с които те ще придобиват нови знания.

От просветното ни министерство призоваха родителите да помогнат в процеса на дистанционното обучение, като се включат в групи с останалите родители и класните ръководители и следят, дали техните деца изпълняват поставените задачи.

Училищата в София затварят за седмица от понеделник

Училищата в София затварят за седмица от понеделник

Столичната община въвежда още по-строги мерки срещу коронавируса

Това е моментът да се случи по-бързо процесът на дигитализация в българското училище, коментира пред БНР заместник-министърът на образованието Таня Михайлова.

По думите й в момента учениците не получават отсъствия.

Учителите, които имат възможност да работят от дома си, могат да го правят дистанционно. Онези, на които се налага да бъдат в училищата, трябва да спазват общо разпоредените мерки за хигиена и предпазване от коронавируса, допълни заместник-министърът.

МОН стартира е-обучение от понеделник, канали на БНТ ще предават уроци

МОН стартира е-обучение от понеделник, канали на БНТ ще предават уроци

Издателства предоставят електронни учебници от 1 до 10 клас

Училищата, които не могат да се включат в процеса на дистанционно обучение чрез образователните платформи, имат възможност да използват други алтернативни форми с абсолютни рестрикции за физическия контакт, поясни още Таня Михайлова. Там учениците ще получават указания по какво да работят у дома от хартиен носител.

Занятията по време на дистанционното обучение не повтарят седмичното разписание отпреди епидемията, уточни Михайлова.

Само няколко училища в Ямболска област имат готовност за дистанционно онлайн обучение, съобщиха от Регионалното управление на образованието. Между 5 и 8 училища, от общо 43 в областта, могат да минат на тази форма на обучение, съобщи началникът на РУО Стойко Стойков.

"Където децата не разполагат с такива устройства - компютри, лаптопи, таблети, там в училищата ще им разпечатват материали, които чрез медиаторите ще им бъдат разнасяни по домовете и по този начин ще организираме нещата", разясни той.

Засега не обмислят отлагане на изпитите и матурите

Засега не обмислят отлагане на изпитите и матурите

Вероятно ще се намали пролетната ваканция

Математическата и езиковата гимназия в Ямбол от днес могат да минат на дистанционно обучение, съобщиха още от образователното управление.

В Пазарджик се очаква около 90% от учениците да бъдат обхванати чрез дигиталното обучение. В 30-те села обаче в дистанционното обучение ще могат да участват не повече от 60% от децата, затова ще се използват медиатори.