Засега не се обмисля удължаване на учебната година, нито обявяване на нулева година. Това стана ясно от думите на образователния министър Красимир Вълчев в интервю по Нова телевизия, проведено дистанционно заради извънредната ситуация в страната във връзка с разпространението на коронавируса.

Не се предвижда и промяна в датите на изпитите, които предстоят - за 7, 10 и 12 клас. Припомняме, че матурите за десетокласниците ще се първите изобщо според новите учебни планове. Промяна в датата на изпитите би била свързана и с работата на университетите и затова трябва сериозно основание, както и разговори с ръководствата на вузовете.

МОН стартира е-обучение от понеделник, канали на БНТ ще предават уроци

МОН стартира е-обучение от понеделник, канали на БНТ ще предават уроци

Издателства предоставят електронни учебници от 1 до 10 клас

"Мисля, че те са най-малкият ни проблем. Най-скорошното ни решение, което трябва да вземем, е за пролетната ваканция", обясни той и посочи, че се обмисля ограничаване на пролетната ваканция до почивните дни около Великден.

До днес средно има по 12 неприсъствени дни заради грипните ваканции. С новите 10 дни, обявени засега, заради коронавируса стават общо 22.

"Във всички случаи отиваме във варианта, в който няма да е достатъчно учебното време за пълноценно усвояване на материала. По всяка една дисциплина имаме 60% преподаване на нови знания и 40% затвърдяване на знания", заяви министърът на образованието.

Училищата в София затварят за седмица от понеделник

Училищата в София затварят за седмица от понеделник

Столичната община въвежда още по-строги мерки срещу коронавируса

Над 90% от училищата ще стартират различни форми на дистанционно обучение от понеделник, заяви оптимистично Вълчев. Целта е да минимизират загубите.

Формите са най-общо две - виртуална класна стая или възлагане на задачи и самоподготовка. В министерството се надяват до вторник - сряда да се обхванат почти всички деца.

Няма да се пишат отсъствия от първите дни.

Като предизвикателство остава обучението на тези деца, които са от семейства, в които липсва отношение към образованието, посочи министърът. Той призна и че би било трудно и дистанционното обучение и на най-малките ученици без участието на родителите. Те трябва да бъдат в електронна връзка с учителите, за да могат чрез тях тя да възлагат задачи на децата, обясни министърът.

Учениците са освободени от присъствие в училище

Учениците са освободени от присъствие в училище

Мерките са взети заради коронавируса