Всеки бежанец, който идва в България, има право на образование. На децата бежанци не трябва да се гледа като на бежанци, а като на деца. Това заявяват от „Каритас България" в отворено писмо към бъдещите народни представители. Те са категорични, че мястото на децата е в училище и българската образователна система трябва да стане достъпна за тях.

От „Каритас България" са категорични, че включването в българското училище на деца бежанци е най-ефективното средство за интеграцията им в българското общество.

Писмото им е във връзка голяма част от децата бежанци в България няма да влязат в класните стаи на 15 септември. Те призовават представителите на бъдещото правителство да предприемат незабавни мерки за решаване на проблема.

Още през юни месец тази година експерти на „Каритас България" предупредили, че повечето деца на бежанци в България няма да влязат наесен в училище, ако Народното събрание не приеме спешни промени в Закона за убежището и бежанците. Това е станало по време на състоялата се в Президентството кръгла маса на тема: „ДОСТЪП - осигуряване на пълен достъп до националната образователна система за търсещи закрила и бежанци". Преди да се разпусне, парламентът така и не успя да гласува окончателно нужните законови поправки.

В навечерието на 15 септември именно въпросът „Как децата бежанци да влязат в училище?" остава нерегламентиран. От „Каритас България" подчертават, че точно поправката, за която експертите им са настоявали по време на кръглата маса в Президентството, е давала възможност да бъде разработена наредба между Министерството на образованието и науката и Държавната агенция за бежанците, която да регламентира това.

Българското училище е най-доброто място за изучаване на български език и най-ефективното средство за интегриране в българското общество на децата бежанци, категорични са от „Каритас България".