Още на първо класиране Пловдивският университет „Паисий Хилендарски" запълни отпуснатите бройки по държавна поръчка.

Приети са 3 750 нови студенти - задочно и редовно обучение, в акредитираните специалности на деветте факултета, както и 400 кандидати за филиалите в Кърджали и Смолян.

Това съобщи доц. д-р Запрян Козлуджов, заместник-ректор по учебната част, цитиран от „Мега Комюникейшън".

С максимален резултат са попълнени местата за редовно обучение в „Балканистика" във Филологическия факултет.

Момичетата и тази година са със значително по-висок бал от момчетата. Най-голяма разлика в оценките има в Биологическия факултет, където за задочно „Биология" момчетата са приети с бал от 21,67 точки, а момичетата - почти с близък до максималния - 33,60, посочи доц. Козлуджов.

Според него, това е валидно дори и за специалностите „Джаз и поп изпълнителско изкуство" и „Изобразително изкуство", където досега мъжете са показвали по-добри резултати от жените.

За „Медицинска биология" тази година минималният сбор от оценките при момичетата е 35,60, а при момчетата - 29,00. Общо, в тази специалност ще бъдат записани 30 студенти, обясниха от висшето училище.

Вече трета поредна година жените държат първенство в класирането за „Молекулярна биология" - минималният бал за прием през новата академична година е равен на пълния сбор от 36,00 точки. Силният пол има най-добър резултат в „Теология", и то в задочната форма на обучение - 34,00.

Това е единствената специалност, в която жените са с по-ниски оценки от мъжете, отбеляза доц. Козлуджов.

С висок бал, по традиция, и тази година ще бъдат приети новите студенти във Факултета по икономически и социални науки.
 
С близък до максималния бал са и приетите жени в „Право" - 33,33. Резултатът за мъжете е до 29,96 точки.

Тенденцията за засилен интерес и добри резултати в акредитираните специалности на Филологическия факултет се запазва и тази година, подчертаха от „Учебен отдел".
Минималният бал за прием в „Българска филология" - редовно, е 34,02, а за задочно - 33,42. Общо тази година в специалността ще бъдат записани 150 души.

Резултатите от първото класиране вече са разлепени на табла пред сградата на Ректората на ПУ „Паисий Хилендарски". Справка може да се направи и в сайта на висшето училище - uni-plovdiv.bg.

Записването на приетите студенти след първо класиране е от 10 до 13 август, подчертаха от „Учебен отдел". Датите за второ и трето класиране - 15 и 22 август, остават без промяна, добавиха оттам.

Записването на приетите студенти след второ класиране е от 17 до 20 август, а след третото - от 24 до 28 август.

Новият випуск на ПУ „Паисий Хилендарски" ще бъде попълнен окончателно през септември, когато предстоят редовните изпити по „Актьорско майсторство за драматичен театър" и допълнителният прием за специалностите „Джаз и поп изпълнителско изкуство", „Педагогика на обучението по музика", „Педагогика на обучението по изобразително изкуство".

Оценки от други университети ще се признават единствено при обявяване на допълнителни изпитни процедури, подчертаха от „Учебен отдел".

От Пловдивския университет казаха, че няма да задържат дипломите за средно образование, нито ще изискват предварително заплащане на семестриалните такси, каквато е практиката на други висши училища, тъй като имат достатъчно кандидат-студенти за попълване на държавния прием.