БАН отново настоя за създаването на Фонд за научнопрактически изследвания към Министерски съвет.

Това каза академик Стефан Воденичаров, председател на БАН, който участва в конференция, посветена на проблемите на висшето образование и науката, организирана от парламентарната група на ГЕРБ и фондация „Ханс Зайдел”.

Академик Воденичаров заяви, че за да стане науката полезна за стопанския живот в България на първо място държавата трябва да дефинира националните си цели. По думите му едва, когато те станат ясни, тогава ще стане ясно какви науки да бъдат подпомагани и развивани.

„Това е пътят, по който трябва да тръгнем. Финансирането на науката в цял свят става чрез бюджетна субсидия”, коментира председателят на БАН. Той даде за пример европейските страни, в които държавното финансиране за научни изследвания е в съотношение 60:40, а в Германия дори 80:20. 

Като проблем пред научната общност академик Воденичаров изтъкна факта, че големите собственици – инвеститори - не са българи и следователно те никога няма да вложат пари в наука.

Академик Воденичаров заяви, че не бива да се пропускат хуманитарните науки по отношение на финансирането на изследвания от Фонд научни изследвания.

Той апелира за създаването на реална връзка между Фонд научни изследвания и Иновационния фонд, към ОП „Наука за интелигентен растеж”. „Всички с трепет очакваме оперативните програми”, коментира акад. Воденичаров.
На нас ни трябват лаборатории, в западната част на Европа всички лаборатории работят 24 часа”, коментира още ученият.

Председателят на БАН заяви, че е европейска практика наличието на фонд към Министерски съвет, с който да се извършва подпомагане на нелобистки, научнопрактически експертни изследвания и задачи. „Този фонд може да подпомага получаването на точни експертни сведения. Това е европейска практика, хубаво е това нещо да се случи”, апелира акад. Воденичаров.

Във фонда по думите му трябва да участват представители на науката, бизнеса и държавната администрация. Той изрази надежда 16-те академични центъра, които ще бъдат създадени да изиграят ролята на гръбнак на научните изследвания в държавата.