Председателят на БАН академик Никола Саботинов и постоянният секретар на Френската академия на науките професор Катрин Брешиняк подписаха споразумение за сътрудничество между двете институции.

Това се случи в сградата на БАН в присъствието на вицепрезидента на френската академия на науките професор Даниел Рикие, френския посланик у нас, министъра на образованието Сергей Игнатов, и други официални представители.

Този договор ще позволи още по структурираното сътрудничество между двете академии, заяви академик Саботинов и подчерта ролята на традициите в партньорството между БАН и Френската академия.

БАН е взаимствала много елементи от работата на Френската академия, като първото споразумение в областта на науката е подписано още през 1965 година с Френския национален център за научни изследвания, което институционализира сътрудничеството между двете научни институции, посочи академик Саботинов в речта си.

По думите му взаимоотношенията между БАН и Академията на науките на Франция се характеризира с устойчивост във времето, както и със съвместни публикации - около 100 на година.

БАН и Френската академия трябва да работят за още по-доброто използване на научния потенциал, убеден е Саботинов, който с подписването на това споразумение  завърши своя мандат като председател на БАН.

Професор Катрин Бришеняк от своя страна сподели, че днешното споразумение има стратегически характер и се опира на дисциплини, в които вече двете академии си сътрудничат - науките за земята, математиката и информатиката, астрономията, науките, които се използват за целите на археологията.

По думите й това споразумение ще позволи да се пристъпи към съвместни проекти, обмен на студенти, организиране на семинари.

Министърът на образованието Сергей Игнатов определи споразумението като „знаменито", защото то е между две академии, богати на история.

Френската академия на науките е една от най-старите и без нейната санкция не може да мине нито едно научно откритие, подчерта Игнатов, като добави, че БАН е дори по-стара от Третата българска държава.

Игнатов посочи още, че БАН има авторитета на силен научен център в Европа.
С подписването на този договор ще бъдем в синхрон със световния елит, каза още министър Игнатов.